ファインワイン【宮武酒店ネットウェーブ】
 ドメーヌ・ジャンテ・パンショ  (ブルゴーニュ)
Domaine Geantet Pansiot http://www.geantet-pansiot.com/

 現在の当主ヴァンサン・ジャンテ氏が3代目のドメーヌで、近年、メディアからも高い評価を得ています。ワイン雑誌「ブルゴーニュ・オージュールデュイ」主催ジュブレ・シャンベルタン’97、’96の試飲では、出展したすべてのが20点満点中16〜18点という成績をおさめ、その他のガイドでも高い評価を得ています。
 所有畑13ha中7haがヴィエイユ・ヴィーニュで、除草剤は用いずに葡萄樹を育て、収穫は手で撰果をしながら進められ、収穫量も豊作だった99年でも1haあたり28hlに抑えられています。天然酵母によるアルコール発酵されたワインは、ブルゴーニュ・ルージュ、マルサネが50%(残り50%は2年目の樽)、その他は100%新樽を使用して熟成されています。強い凝縮感のあるワインスタイルが特徴です。

ロバート・パーカーJr.
 80年代後半から急速にワインの質が上がってきた注目株。もし90年のジャンテパンショが見つかったら迷わず買うべきだ。 98年という難しい年の成功組の一つ、ドニモルテ、クロードデュガ、ルネアンジェル、ロベールグロフィエ、ニコラポテル、エドモンコルニュ等の成功組と同じくややタニックだが、濃い紫色の骨格のしっかりしたワインをつくりだした。


Bourgogne Pinot Fin (税込み価格)
2009 ブルゴーニュ・ルージュ ピノ・ファン 2.990円
[赤・フルボディ]
生き生きとしたベリー系果実味が前面に出た香りに、アーシーなニュアンスも加わります。タンニンは細やかで口当たりはまろやか。パンチがあるけれども洗練された、ジャンテ・パンショらしいスタイルです。
ピノ・ファン
ピノ・ファン:ピノ・ノワールのクローンの一種で、非常に収量が少なく、実の小さい高品質の葡萄品種

Marsannay (税込み価格)
2008 マルサネ シャン・ペルドリ 3.350円
[赤・フルボディ]

ピノ・ノワール

Gevrey Chambertin (税込み価格)
2005 ジュヴレ・シャンベルタン 5.400円
[赤・フルボディ]

ピノ・ノワール

Gevrey Chambertin Vieilles Vignes (税込み価格)
2005 ジュヴレ・シャンベルタン V.V. 7.550円
[赤・フルボディ]
Wine Advocate #171 (2007-06-29) PP89
 From sites just outside Brochon ? representing 17 parcels from three hectares whose vines are an average age of 60 ? Geantet’s 2005 Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes smells of lightly-cooked raspberry and black cherry with grilled meats. Compact and palpably extract-rich on the palate, it mingles fresh cherry and raspberry with fresh beef blood, carrying into a strong finish with suggestions of chalk dust. The tannins are very fine-grained, and one could expect this outstandingly concentrated if as yet only moderately-complex wine to require 3-5 years before being worth revisiting. Vincent Geantet as usual bottled well before year’s end, and his wines seemed to be having a particularly expressive, fruit-filled day when I tasted. Interestingly, much as he bottles all of his wines together, so, Geantet’s barrel regimen is the same regardless of appellation: one-third each of new, one-year and two-year wood. He prolonged the pre-fermentative maceration to eight days, which seems to have enhanced the brightness of fruit exhibited by these wines. I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.
ピノ・ノワール

Chambolle-Musigny Vieilles Vignes (税込み価格)
2005 シャンボール・ミュジニー V.V. 7.900円
[赤・フルボディ]
Wine Advocate #171 (2007-06-29) PP91
 The 2005 Chambolle-Musigny Vieilles Vignes ? from three diverse parcels ? mingles mint, flowers, fresh black raspberry, kirsch distillate and raw meat. Silken and polished on the palate, this follows with fresh, juicy raspberry and cherry to the fore with fruit pit, chalk dust and brown spice adding highly persistent complexity. Vincent Geantet as usual bottled well before year’s end, and his wines seemed to be having a particularly expressive, fruit-filled day when I tasted. Interestingly, much as he bottles all of his wines together, so, Geantet’s barrel regimen is the same regardless of appellation: one-third each of new, one-year and two-year wood. He prolonged the pre-fermentative maceration to eight days, which seems to have enhanced the brightness of fruit exhibited by these wines. I must say I did not come prepared for quite such an impressive collection as that which Geantet delivered.
ピノ・ノワール


          

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